HIUS

 

HIUKSEN
LUONNOLLISET
ERI
KASVUVAIHEET

 1

Kasvuaihe: Hiuksen kasvuvaihe kestää n. 2-6 vuotta. Ikääntyessään ihmisen hiuksen kasvuvaihe lyhenee. Hiukset kasvavat normaalisti n. 1 cm:n kuukaudessa.

2

Välivaihe: Hiuksen välivaihe kestää yleensä kaksi viikkoa. Hius pysyy tällöin päänahassa kiinni, mutta sen tyviosa paksuuntuu ja lopulta irtoaa hiustupesta.

 

3

Lepovaihe: Hiuksen lepovaihe kestää n. 3-4 kuukautta, jolloin hius irtoaa päänahasta. Tämän vaiheen loputtua hius alkaa taas kasvaa.

Hiuksen rakenne
Hiusten hoidon ja kauneuden ylläpidon näkökulmasta on hyvä tietää joitakin hiusten rakenteesta ja hiuksen kasvuun vaikuttavasta fysiologiasta.

Hiukset koostuvat keratiinista. Hiuksen juuriosa karvatupessa on elävää kudosta. Yksittäisen hiuksen rakenne on vahva ja spiraalimainen, mutta silti joustava.

  • Ydinkerros eli (medulla)
    Hiuksen ydinkerros saattaa puuttua kokonaan joistain hiuksista
  • Kuitukerros eli (kortex)
    Kemialliset käsittelyt vaikuttavat tähän kerrokseen, kuten esimerkiksi permanenttiaineet
  • Pintakerros eli (suomukerros).

Pintakerros 
Hiuksen kiilto on pintakerroksessa. Pintakerrokseen vaikuttaa mekaaniset käsittelyt, esimerkiksi hiusten harjaus, suoritusrautojen käyttö, kuumuus. Auringonvalo voi vahingoittaa suojaamatonta hiusta. Kiiltoon ja suojaamiseen voit vaikuttaa erilaisilla parturi-kampaajilta saatavilla muotoilu- ja viimeistelytuotteilla. Hoitoaine silottaa, sulkee hiuksen pintaa. Huuhdellessa viileällä vedellä hiukset ovat helpommin selvitettävissä.

Karvatuppi
Päänahan alla kasvaa hiusjuuri karvatupessa. Karvatupen pohjalla on hiusnysty eli (hiuspapilla). Hiuksen solut muodostuvat hiusnystyssä. Melanosyyttisolut ovat myös hiusnystyn yläosassa, jossa hiuksen väriaine muodostuu. Hiusnystyn sisällä on runsas hiussuonisto, josta veri kulkeutuu pintasolujen lähelle. Mikäli verenkierto heikkenee ohuissa verisuonissa, tällöin hius kärsii ravintoaineiden ja hapen puutteesta. Joissakin tapauksissa verenkierron heikkeneminen päänahassa saattaa vaikuttaa hiustenlähtöön tai kaljuuntumiseen. Ravintoaineet hiusten kasvuun imeytyvät karvatuppea ympäröivän hiussuoniston kautta. Hiusten ravintofysiologian perusta on laadukas ravitsemus, joka vaikuttaa sisäisesti karvatupen hiussuoniston kautta hiusten kasvuun ja hyvinvointiin. Tietyillä ainesosilla ravinnossa voidaan vaikuttaa aineenvaihduntaan, joka varmistaa osaltaan ravintoaineiden saannin hiuksille. Hiusvita on kehitetty tukemaan hiusten hyvinvointia ravitsemuksen näkökulmasta.