KASVAAKO TUKKA?

Hiusten hoidon ja kauneuden ylläpidon näkökulmasta on mielenkiintoista tietää joitakin yksityiskohtia hiusten rakenteesta ja hiuksen kasvuun vaikuttavasta fysiologiasta. Kampaajien koulutuksessa näitä asioita käsitellään, mutta monelle kuluttajalle hiusten kasvuun ja hyvinvointiin liittyvät tekijät ovat usein kohtuullisen vieraita.   

Katso miten voit vaikuttaa hiusten ravitsemukseen. 

Hiukset koostuvat keratiinista. Hiuksen juuriosa karvatupessa on elävää kudosta. Yksittäisen hiuksen rakenne on vahva ja spiraalimainen, mutta silti joustava. Hiukset ovat herkkiä liialliselle auringonvalolle, kuumuudelle ja pakkanen talvella on hiuksille kova rasitus.  Hiukset reagoivat huonoon ravintoon ja niiden luonnollinen kauneus kärsii, jos ravinto ei ole monipuolista ja terveellistä.

Havainne kuvana hiuksen rakenteesta: 

  • Ydinkerros eli (medulla)
    Hiuksen ydinkerros saattaa puuttua kokonaan joistain hiuksista
  • Kuitukerros eli (kortex)
    Kemialliset käsittelyt vaikuttavat tähän kerrokseen, kuten esimerkiksi permanenttiaineet
  • Pintakerros eli (suomukerros). 

Pintakerros  
Hiuksen kiilto on pintakerroksessa. Pintakerrokseen vaikuttaa mekaaniset käsittelyt, esimerkiksi hiusten harjaus, suoritusrautojen käyttö, kuumuus. Auringonvalo voi vahingoittaa suojaamatonta hiusta. Kiiltoon ja suojaamiseen voit vaikuttaa erilaisilla parturi-kampaajien muotoilu- ja viimeistelytuotteilla sekä happamilla hoitoaineilla. Hoitoaine silottaa ja sulkee hiuksen pintaa. Huuhdellessa viileällä vedellä hiukset ovat helpommin selvitettävissä. Laadukkaat hiusten ulkoiset tuotteet suojaavat parhaimmillaan hiuksia ulkoisilta häiriötekijöiltä.  

Karvatuppi 
Päänahan alla kasvaa hiusjuuri karvatupessa. Karvatupen pohjalla on hiusnysty eli (hiuspapilla). Hiuksen solut muodostuvat hiusnystyssä. Melanosyyttisolut ovat myös hiusnystyn yläosassa, jossa hiuksen väriaine muodostuu. Hiusnystyn sisällä on runsas hiussuonisto, josta veri kulkeutuu pintasolujen lähelle. Mikäli verenkierto heikkenee ohuissa verisuonissa, tällöin hius kärsii ravintoaineiden ja hapen puutteesta. Joissakin tapauksissa verenkierron heikkeneminen päänahassa saattaa vaikuttaa hiustenlähtöön tai kaljuuntumiseen. Ravintoaineet hiusten kasvuun imeytyvät karvatuppea ympäröivän hiussuoniston kautta. Hiusten ravintofysiologian perusta on laadukas ravitsemus, joka vaikuttaa sisäisesti karvatupen hiussuoniston kautta hiusten kasvuun ja hyvinvointiin. Tietyillä ainesosilla ravinnossa voidaan vaikuttaa aineenvaihduntaan, joka varmistaa osaltaan ravintoaineiden saannin hiuksille. Laadukkaan hiusvitamiinin sisällössä hiuksen tarpeet on huomioitu.  

Naisten hiustenlähdön on monia syitä: 
Perintötekijät, hormonaaliset syyt, esimerkiksi raskauden jälkeinen hiustenlähtö, kova kuume, alopecia, pälvikalju, stressi voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. Ihmisellä on luonnollinen hiustenlähtö aika n. 6 vuoden välein. On arvioitu, että ihmiseltä irtoaa n. 100 hiusta päivässä ja iän myötä päiväkohtainen hiusten irtoaminen voi olla vieläkin suurempaa. Tietyt ravintoaineet, joista kerromme seuraavissa blogeissa, hidastavat ikääntymisen tuomaa hiusten lähtöä.  

Miesten hiustenlähdössä on omat syynsä:
Miehillä esiintyy n. 75 % jonkinlaista hiustenlähtöä. Hiukset saattavat alkaa lähtemään jo jopa 20-vuotiaana sekä päälaen koko kaljuuntuminen saattaa esiintyä jo 30- vuotiaana. Kaljuuntuminen on usein jaksoittaista. Miesten hiustenlähdön eri syitä on perintötekijät, miestenhormonit, tietty ikä / aika. Stressillä saattaa myös olla vaikutusta. Oikeanlainen ravitsemus vaikuttaa myös miesten hiusten hyvinvointiin. Usein miesten ravitsemuksessa monien vitamiinien ja hivenaineiden saanti on terveyden kannalta liian vähäistä. Ja tämä näkyy myös hiusten huonona kuntona.   

 HIUKSEN LUONNOLLISET ERI KASVUVAIHEET 

  1. Kasvuaihe: Hiuksen kasvuvaihe kestää n. 2-6 vuotta. Ikääntyessään ihmisen hiuksen kasvuvaihe lyhenee. Hiukset kasvavat normaalisti n. 1 cm:n kuukaudessa 
  2. Välivaihe: Hiuksen välivaihe kestää yleensä kaksi viikkoa. Hius pysyy tällöin päänahassa kiinni, mutta sen tyvi osa paksuuntuu ja lopulta irtoaa hiustupesta 
  3. Lepovaihe: Hiuksen lepovaihe kestää n. 3-4 kuukautta, jolloin hius irtoaa päänahasta. Tämän vaiheen loputtua hius alkaa taas kasvaa 

Hiusten kasvulle ja sen ylläpitämiselle ravinnolla ja muilla yleiseen hyvinvointiin vaikuttavilla tekijöillä on keskeinen vaikutus. Kuten huomaamme hiusten kasvu ja elinkaari on suhteellisen pitkä, joten säännöllinen omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on hiusten kannalta ensiarvoisen tärkeää. Tietyillä ravintoaineilla on erityinen merkitys hiusten hyvinvoinnille. Niiden saannin voit varmistaa ensiluokkaisilla ravintolisillä, joita markkinoilla on. Tutustu tästä Hiusvitaan!

Onko sinun käyttämässäsi kampaamossa saatavilla hiusvitamiinia, tarkista tästä. Mikäli haluat liikkeeseesi monipuolisen pohjoismaisen hiusvitamiinin myyntiin, voit olla yhteydessä tiimiimme. Voit myös jättää yhteydenottopyynnön. 

Janakkalassa 17.päivänä heinäkuuta 2017  
 
Terhi Päivärinta, parturi-kampaaja
ps. autan myös peruukkipalveluilla, tutustu tästä