Hiustenlähtö huolestuttaa – milloin se ei ole enää normaalia?

Testaa lähteekö sinulta tavallista enemmän hiuksia:

Tukista itseäsi kevyesti kahdella sormella. Jos sormiisi jää enemmän kuin viisi hiusta, kyseessä on yleensä normaalia runsaampi hiustenlähtö ja syy saattaa olla jokin seuraavista:

Ikääntyminen ja geenit

Hiusten harveneminen on monilla iän mukanaan tuoma seikka. Keski-iässä hiusten kasvu voi hidastua ja niiden rakenne saattaa muuttua. Hiusten oheneminen tietyssä iässä on usein perinnöllinen ominaisuus.

Hormonit

Kehomme saattaa reagoida hormonaalisiin muutoksiin hiustenlähdöllä. Muun muassa monilla naisilla raskaus, imetys ja vaihdevuodet saavat aikaan sen, että hiuksia lähtee usein runsaammin. Hyvä uutinen on se, että usein hormonien epätasapainosta johtuva hiustenlähtö on tilapäistä ja tilanne tasaantuu, kun hormonitasapaino palautuu.

Huonot elintavat

Kuten muukin elimistömme, myös hiukset kaipaavat terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta saatavia vitamiineja ja kivennäisaineita. Mikäli vitamiineja ja kivennäisaineita saadaan niukasti, ei niitä riitä enää hiusten hyvinvointiin, sillä viisas elimistömme priorisoi muut kehon toiminnot hiusten edelle. Koska hiukset koostuvat proteiinista, näkyy liian vähäinen proteiinin saanti myös niiden kunnossa. Runsas alkoholin käyttö, tupakointi ja vähäinen liikunta ovat muun kehon ohella myös hiuksille haitallisia.

Stressi

Elimistömme reagoi stressiin eri tavoin. Stressi saattaa oireilla myös hiuksissa, koska esimerkiksi unen laatu usein heikkenee stressitilassa, mikä puolestaan sekoittaa hormonitasapainoa. Stressi saattaa myös kiristää päänahkaa, jolloin hiuspohjan verenkierto heikentyy ja hiusten kasvu häiriintyy.

Tavallista voimakkaammat käsittelyt ja vääränlaiset hiustuotteet

Hiusten kemialliset käsittelyt ja runsas kuumien laitteiden avulla tapahtuva muotoilu haurastuttavat hiuksia ja saavat ne katkeilemaan helpommin. Myös hiustuotteiden valinnalla on väliä. Jatkuvassa käytössä olevat voimakkaat muotoilutuotteet saattavat tukkia päänahan ihohuokosia hidastaen hiustenkasvua.

Sairaus tai lääkitys

Joskus runsaan hiustenlähdön taustalla voi piillä sairaus. Mikäli sairautta on syytä epäillä, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä myös silloin, jos epäilet hiustenlähdön johtuvan lääkityksestä.