Miksi hiukset harmaantuu ja voiko siihen vaikuttaa?

Harmaantuminen on luonnollinen osa ikääntymistä ja sitä tapahtuu oikeastaan kaikille ainakin jossain määrin. Tästä huolimatta ensimmäiset harmaat suortuvat saattavat kauhistuttaa ja herättää kysymyksiä. Vastaamme alla yleisimmin askarruttaviin seikkoihin.

Mikä aiheuttaa hiusten harmaantumisen?

Pigmenttiä tuottavat solut heikentyvät ikääntyessämme ja lopettavat lopulta kokonaan melaniinin eli pigmentin tuottamisen. Ilman melaniinin saantia hiukset alkavat menettää luonnollista pigmenttiä eli väriään ja harmaantuminen alkaa.

Milloin harmaantuminen yleensä alkaa ja tapahtuuko sitä kaikille?

Keskimäärin harmaantuminen alkaa 34̶ 44-vuoden iässä, mutta joillain voi jo kolmekymppisenä olla harmaat hiukset, kun taas toinen voi vielä kuusikymmenvuotiaanakin kantaa voimakaspigmenttistä kruunua. Harmaantumiseen vaikuttaa muun muassa geeniperimä ja etninen tausta. Luonnostaan tummissa hiuksissa harmaat yleensä myös näkyvät selvemmin kuin vaaleissa ja tai punapigmenttisissä hiuksissa.

Vaativatko harmaantuneet hiukset erilaista hoitoa?

Toisin kuin usein luullaan, harmaat hiukset eivät useinkaan ole karheat, vaan helposti käsiteltävät. Tämä on tietysti hyvä uutinen. Harmaat hiukset saattavat kuitenkin janota kosteutta enemmän kuin pigmenttiset hiukset. Tämä johtuu siitä, että nuoren ihmisen hiuspohja tuottaa luonnostaan enemmän kosteuttavaa öljyä. Harmaantuneita hiuksia kannattaa siis hoitaa oikein. Suosittelemme lämpimästi kokeilemaan Hiusvitan kosteuttavia ja hellävaraisen hoitavia, mutta silti tehokkaita tuotteita. Lisäksi suositeltavaa on suojata hiukset auringolta ja lämpökäsittelyiden haitoilta.

Voiko hiusten harmaantumista ehkäistä?

Harmaantuminen on vääjäämätöntä, mutta tietyillä valinnoilla saattaa olla vaikutusta siihen, kuinka nuorena harmaantuminen alkaa. Näitä vinkkejä noudattamalla saatat pystyä hidastamaan pigmentin katoamista:

  • Syö terveellisesti ja monipuolisesti
  • Huolehdi riittävästä vitamiinien saannista
  • Pidä hyvää huolta hiuspohjastasi
  • Tue hiusten ja hiuspohjan vointia laadukkaalla lisäravinteella
  • Vältä stressiä
  • Älä tupakoi

Loppujen lopuksi on hyvä muistaa, että harmaat hiukset ovat monien silmissä kauniin luonnolliset, tietynlainen elämänviisauden merkki ja vieläpä muodissa tällä hetkellä. Nauti siis luonnontilassa olevista hiuksistasi ylpeydellä – ja sehän onkin kaikista tärkeintä, että itse tunnet olosi hyväksi, olivat hiuksesi sitten kauniin harmaat tai kirkkaan punaiset!